2 recept på veganska semlor

Vegansk semla

Tänkte idag bjussa på två veganska recept på semlor! Jag älskar semlor och jag försöker verkligen spara mig så att jag bara käkar det i slutet av januari / början av februari - så jag kan längta hela året. Samma sak gäller pepparkakor, missbrukar såklart pepparkakskrydda året om - men just pepparkakor käkar jag (oftast) bara vid jul💙

Ingredienser

3 msk chiafrön
1,5 dl Oatly iMat eller krämig kokosmjölk för glutenfri variant
2 msk kokossocker
2 msk kokosmjöl
2 dl pofiber
1 dl krämig kokosmjölk
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 msk kardemumma
1/2 msk lucumapulver

Köpes mandelmassa eller hemmagjort mandelmassa:
1 dl mandelmjöl
Agavesirap och Oatly iMat tills det blir en fin konsistens

1 dl Alpro sojagrädde
1 tsk kokosolja
1/2 msk vaniljsocker
Några droppar citron

Gör så här: 

1. Blanda chiafrön och iMat och låt det svälla i ca 40 minuter
2. Rör i kokossocker och kardemumman med en sked
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
4. Tillsätt chiaäggen och tillsatt kokosmjölk ifall det behövs
5. Forma degen till små bollar och placera på en plåt
6. Grädda i ugnen, 175 grader i 20 minuter
7. Låt bullarna svalna

8. Blanda mandelmjöl och agavesirap tills det får en fin konsistens
9. Skär lock i bullarna och gröp försiktig ett hål i botten
10. Fyll med din egna mandelmassa eller köpes :-)

11. Vispa grädden tillsammans med kokosolja, vaniljsocker och citron
12. När grädden fått en fast konsistens, placera grädden mellan locket och bottnen
13. Njut


Vegansk semla - recept 2

25g mjölkfritt smör från flora

3 dl mjöl
0,25 pkt jäst
1,25 dl mandelmjölk
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

Sojagrädde till pensling

50 g mandelmassa
1 msk mandelmjölk

Sojagrädde
5 droppar steviadrops vanilj - du hittar den: HÄR
Florsocker att pudra på locket

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smält smöret i en kastrull, häll därefter i mjölken.
3. När smöret och mjölken nått 37 grader/fingervarmt smulas jästen ner i kastrullen.
4. Häll i socker, salt och kardemumma, blanda därefter ner mjölet försiktigt.
5. Låt degen jästa i en bunke, ca 30 minuter, under en handduk.
6. Arbeta därefter ut degen och forma 5 härliga bullar.
7. Lägg de på plåten och låt de jäsa i 20 min
8. Pensla med sojagrädde och ställ de sedan i ugnen i ca 8 minuter.
9. Vispa under tiden grädden och tillsätt steviadrops
10. Riv mandelmassa och tillsätt en skvätt mjölk för krämigare konsistens
11. Efter att bullarna svalnat kan du börja bygga din egna härliga semla!

TIPS: Tycker du inte om mandelmassa? Fyll istället med ex. sylt, chokladkräm, nötsmör eller ta med lite extra grädde!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229