Är ägg (o)nyttigt?

Ägg industrin

Är ägg nyttigt eller onyttigt? Behöver vi ägg i vår kost? Är alla ägg man äter blivande kycklingar? Jag ska försöka reda ut för och nackdelar med äggindustrin. Såklart förekommer mina egna åsikter och därför får ni själva gärna läsa på och bilda er egen uppfattning.

Är alla ägg potentiella hönor? Svaret är: Nej. Hönan har ägglossning dagligen. När en gula är mogen vandrar den ner i äggledarens första del och äggvitan bildas. Gulan kapslas in i vitan och ägget fortsätter sin vandring. Längre ner i äggledaren bildas skalet. I skalkörteln har ägget sin slutliga sammansättning, innan hönan värper! En parad höna lägger befruktade ägg i ungefär en vecka, ofta 7 - 10 ägg.

Livsmedelsverket beskriver att ägg är en bra källa till protein. Det innehåller mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Det är en källa till A, D och E vitamin. Ägg innehåller även B12, riboflavin, folat och mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen. Ägg innehåller också kolesterol. Livsmedelsverket beskriver att många kan äta flera ägg om dagen, utan att kolesterolvärdena påverkas. Om du däremot har störd kolesterolomsättning bör kolesterolet, i maten, begränsas.

Nya studier har gjort där man följt över 21.000 män över 20 år. De åt ett ägg om dagen och de hade 23 % ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Diabetiker som åt ägg hade dubbelt så hög risk att dö, jämfört med de som inte gjorde det. Såklart är det svårt att tolka resultatet, då hela livsstilen påverkar. När man tittade närmare i studien så var de som åt 7 ägg i veckan mer benägna att röka, dricka alkohol och motionera mindre. De som försöker leva mer hälsosamt tänker mer på vad de äter och äter mindre ägg, eftersom det sägs vara ohälsosamt. Men, som sagt, hela livsstilen är avgörande.

En annan studie kom fram till att äta ett ägg om dagen är nästan lika illa som att röka 20 cigaretter. Det vill säga, risken för åderförkalkning (rökning påverkar mycket mer än åderförkalkning). I studien var det 1200 personer i 60-års åldern fick svara på frågor ang. cigaretter / ägg per dag. I studien framkom att de som åt tre eller fler ägg per vecka hade ökad risk för åderförkalkning i halspulsådern. Det var nästan lika stor risk som personer som röker ett paket cigaretter per dag. Äggula kan öka kolesterolnivåerna och hjärt- och kärlsjukdomar kan utvecklas på sikt. Det är såklart missvisande att jämföra med rökning men ändå en intressant studie.

Det finns massa intressanta studier att läsa - ifall du är intresserad! :-)

Det jag vill komma fram till: Hur nyttigt är det egentligen med ägg? Det finns andra alternativ än att trycka i sig kolesterol. Något som ofta säg om ägg är att det är "naturligt". Men på riktigt, vill du äta rått ägg? om jag nu är petig är det den mest naturliga formen utan att vi tillagar och processar ägget. Det innehåller inga fiber och personligen anser jag att det finns bättre alternativ än att äta ägg. Jag slutade äta ägg då min kära mage började strejka ordentligt med smärtor och illaluktande gaser vid intag. Jag kan tänka mig att det är fler med IBS som är känsliga mot ägg, utan att veta om det. Media vill framställa allt som är bra med ägg - för försäljning.

Hönan eller ägget?

Runt 7,5 miljoner hönor lever i Sveriges äggfabriker. Ca 17 % hålls i burar hela livet, resten hålls "frigående" i stora stallar. Det är ca en femtedel som får komma ut på sommaren, resten hålls inomhus året om. Djurens rätt arbetar för att djur ska få existera för sin egen skull - alltså inga äggmaskiner.

Burarna som är tillåtna i Sverige innehåller sandbad, rede och sittpinnar. De kallas för inredda burar. Det är högst 16 hönor i en sådan bur på 600 kvadratcentimeter (mindre än ett A4-ark). Fåglarna kan inte flyga och det blir trångt att kunna sträcka vingarna eller benen.

De hönor som inte hålls i bur är oftast inomhus i grupper på tusentals hönor. Det är en social situation som de inte är anpassade för. Det är en stor gruppstorlek, då en vanlig flock oftast är ca 20-30 individer. Ett vanligt problem är fjäderplockning och hackning, även kannibalism förekommer. Beteendet sprider sig snabbt ifall individer blir utsatta. I hallarna blir det ofta dålig luftkvalitet och hög ammoniakhalt.

De tuppar som kläcks dödas strax efter de har kläckts. Det är ca 15 000 nykläckta tuppkycklingar som dödas dagligen i Sverige. Hönorna dödas efter ca 1,5 år, då de inte längre anses lönsamma för produktionen. Många hönor dör i samband med transport till slakteri. Under 2015 var det 11 603 hönor som dog innan ankomst. De hönor som inte går till slakt gasas ihjäl. Det är korta och plågsamma liv.

Ekologisk äggproduktion

Den ekologiska äggindustrin i Sverige är ca 16 % av produktionen idag. Det liknar den frigående då stallar hålls i stora grupper, upp mot 3000 djur. De ska däremot ha tillgång till en gräsbevuxen rasthage under sommaren. Det får högst vara sex hönor, istället för nio, per kvadratmeter. Det är samma produktion, slaktmetoder och samma kläckerier där tuppkycklingar dödas. Det är inte alla höns som hittar ut, har det visat sig vid undersökningar. Det är troligt att mer än hälften aldrig varit ute.

Egna höns(?!)

De som har egna höns på sin gård och vet att deras djur lever ett bra liv, känns mer naturligt om du frågar mig. Jag tycker det är upp till var och en ifall man vill äta ägg eller inte. Däremot ger media en bild av produktionen - som kanske inte alltid stämmer. Huvudsaken är att djuren har det bra, lever ett värdigt liv och inte används till en icke-etisk produktion, om du frågar mig.

Sammanfattningsvis så innehåller ägg en hel del bra ämnen, men det innehåller även kolesterol. Om man ser äggindustrin så stödjer jag den inte alls. Det är långt ifrån den naturliga miljön som de hade kunnat vistas i. Djur har också rättigheter <3

Gillar

Kommentarer