Vardagstips, Kosttillskott, Vegan

Vegansk Nocco

Den stora frågan, är Nocco veganskt? Svaret är både ja och nej. De håller just nu på att skifta hela segmentet och tanken är att deras drycker ska bli vegananpassade (yay!!). Det är verkligen på tiden att sluta utnyttja djur! Bilden till vänster är svaret jag fick idag, 18 januari 2018. Den andra bilden är från Väljvegos instagram, som las ut i december 2017.

Så, här kan du hitta Noccos nya koffeinfria smak, Hallon/citrus: Gymgrossisten (adlink)

Så, vad i själva drycken är inte veganskt? Det är fårullsfett (vitamin D3) och det håller på att bytas ut mot vitamin D2, som är en vegetabilisk källa till D-vitamin (finns exempelvis i skogssvamp). D-vitamin tillverkas ur lanolin. Lanolin är fett från fårull, det vill säga ett får som är levande som har klippts. I ex mjölk från norrmejeriet används D-vitamin från Schweiz och andra delar av Europa (mejlade och frågade). Det finns inte tillräckligt med efterfrågan i Sverige och därför slängs vanligtvis ullen hos de djur som klipps här (källa: djurensrätt )
Se gärna videon, dock är det väldigt starka bilder..

För att förstå var lanolin kommer ifrån, måste vi förstå den sjuka industrin..

Tyvärr har vi framavlat djur som producerar alldeles för mycket ull (det gäller inte bara merinoull, kolla bara pälsfarm för blåräva i Finland: ). Det innebär att djuren ofta får värmeöverslag och att det samlas mycket fukt framförallt i fårets bakdel. Det leder till att skadeinsekter lägger ägg där. För att förhindra att skadeinsekter lägger ägg spänns djuren fast och hudstycken av bakdelen skärs bort utan bedövning. Det är över 20 miljoner lamm som utsätts för "mulesing" i Australien varje år. Andra ingrepp som utförs utan bedövning är: Svanskupning och kastrering.

Australien är en av världens största producenter, vad gäller ull. Under 2013 - 2014 filmade tre utredare, under täckmantel, från djurättsorganisationen PETA. De besökte 19 olika fårfarmer. Där framkom hur arbetare inom industrin sparkar fåren, skär i deras kroppar och i ett fall där de bryter nacken på ett får som lamnas för att dö. Klipparna betalas ofta i volym och de kan klippa upp mot 35 får i timmen, vilket leder till ett ofrösiktigt arbete där djuren skadas.

Djur behöver inte vara mat eller kläder för oss, oavsett hur lång eller kort tid de utnyttjats. Det är också svårt att kontrollera hela processen från hur de klipps, transporteras till hur de slaktas. Ännu svårare att hålla koll utomlands. Läs på på djurensrätt hemsida (länk)

Jag förstår inte hur vi fortfarande, 2018, gör skillnad på olika djur och se vissa djur som produkter. Jag använder inte min katts päls för att göra kläder. Jag äter inte upp vår hund för att han är 'god' eller för att det är en 'proteinkälla'. Vi är allätare och kan därmed leva ett bra liv utan att äta och utnyttja djur. Djur borde inte vara varor. Och bara för att det finns andra djur som äter djur så betyder det inte att vi måste göra det. En del djur äter upp sina barn (ex grizzlypappan), eller lämnar dem redan efter några dagar (ex sälar). Helt enkelt, beteenden som vi ser hos andra djur behöver vi inte eftersträva.


Om du är intresserad av att börja välja mer vego så rekomenderar jag att du läser mitt inlägg: Hälsosam vegan/vegetarian som kan ge dig bra grunder <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments