Astrid och apornas pepperöni: Recension

Pepperöni: Recension

Idag har jag provat Astrid och apornas pepperöni! Det är en vegansk variant på pepperoni (förstår ni troligen på namnet). Jag köpte den i Luleå, vilket gör att det är ganska långt bort för att köpa den. Så nästa gång får jag i så fall bunkra upp med flera stycken. Med det sagt har ni säkert redan listat ut vad jag tycker om den :-)

På Astrid och apornas hemsida beskriver de den som: En rökig korv till smörgås och pizza. Det är ett kryddigt pålägg som är lite hetare och passar bra på pan-pizza och i baugettefyllning.


Vad innehåller pepperönin?

Ingredienser: Vatten, vetegluten, ohärdad palmolja*, sojaprotein, rapsolja, vetefiber, kryddor, kryddextrakt, socker, salt, naturliga smakämnen, torrjäst, vitlökspulver, konserveringsmedel: (kaliumsorbat), lökpulver, förtjockningsmedel: (karragenan), färgämne: (järnoxid). *Från hållbar odling.

Näringsvärde per 100 gram:
Energi: 1207kJ/282kcal
Fett: 18,7g (mättat: 7,3g)
Kolhydrater: 6,0g (sockerarter 2,1g)
Fiber: 3,6g
Protein: 22,7g
Salt: 1,3g


Palmolja: Det är från en hållbar odling, Ni får bilda en egen uppfattning ifall ni vill köpa produkter som innehåller palmolja. Detta står på WWF:s hemsida:

"WWF tror inte på bojkott av palmolja. Det hjälper vare sig regnskog eller orangutanger eller alla de människor i Indonesien som drabbats av bränderna. Bojkott kan till och med ha motsatt effekt. Vi kan inte hejda världens sug efter palmolja, efterfrågan växer globalt hela tiden, framför allt från en växande medelklass i Indien och Kina. Att ersätta palmolja med andra oljor som kokos-, soja- eller sheaolja skulle också leda till att betydligt mer mark skulle behöva tas i anspråk. Istället är det viktigt att vi använder oss av de möjligheter vi har när det gäller att arbeta för en mer ansvarsfull utveckling. Vi konsumenter i de rikare delarna av världen måste ställa tuffare krav på de företag som handlar med palmolja och som använder palmolja i sina produkter." - Läs mer: HÄR

Kaliumsorbat, E202: Det är ett konserverinsmedel som motverkar jäst- och mögelsvampar. Det framställ syntetiskt och är därför veganskt. Det kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Läs mer: HÄR

Karragenan, E407: Den används som stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel. Det framställs ur en rödalg och används i en hel del livsmedel (alkohol, ost, milkshake, kakor osv). Det kan orsaka gasbildning och sen finns olika studier på att det är cancerframkallande, medan andra studier menar att det inte stämmer. WHO säger att karragenan är ofarligt, men att det inte ska användas i barnmat. Läs mer: HÄR


Betyg

Jag tycker smaken var förvånansvärt god! Jag har provat Astrid och apornas bejkon och rökt sk*nka, vilket smakade riktigt dåligt. Jag gick därför in med väldigt låga förväntningar. Det jag kan känna är att pepperönin hade kunnat vara ännu starkare. :-)

+ Smakar gott
+ Bra storlek på bitarna

- Hade kunnat vara starkare
- Innehåller karragenan (min mage är inte 100 % vän med det)
- Ser inte gott ut

Betyg: 4/5 :-)


Bilden nedan: Knäckebröd med frön, Jeezly (godaste vego-osten om du frågar mig) från Astrid och aporna samt pepperöni

Gillar

Kommentarer

Matilda,
Så bra recension! Har hört mycket blandade åsikter om detta märket men detta ska jag absolut prova 😊 Köper gärna Pärsons vegetariska pålägg, såå goda! Men det är ju kul med variation.
holmbergmatilda.blogg.se/