Recept, Vegan, Choklad

Vegansk och glutenfri sötpotatiskladdkaka

Detta är faktiskt första gången jag bakar med sötpotatis och denna gång blev det en sötpotatiskladdkaka. Den är glutenfri, vegansk och sötat med kokossocker. Det kanske låter läskigt att baka med en ört (ja sötpotatis är en ört) men det är väldigt gott. Det går inte att jämföra sötpotatis och potatis, då de inte ens är släkt med varandra (därför kan du inte ersätta sötpotatis mot vanilg potatis) men det som är så gott med sötpotatis är att det har en fantastisk sötma - vilket funkar perfekt i bakning (som sötpotatiskladdkaka) men även till matlagning.

Hoppas ni också vågar att baka med sötpotatis framöver <3


Du kanske också gillar: Vegansk kladdkaka , vegansk brownie , brownie med vegansk kondeserad mjölk

Ingredienser

Alla fetmarkerade produkter till sötpotatiskladdkakan är länkat<3

1 sötpotatis (vikt rå 300g)
1 dl kokossocker
1/2 dl agavesirap
1/2 dl risdryck / annan växtdryck
1 dl glutenfritt havremjöl
1/2 dl rismjöl
1 tsk xantangummi
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
10 droppar vanilj steviadrops
1,5 dl jordnötssmör / eller annat nötsmör du gillar
1 krm salt
1 dl kakao

Ganache
1,5 dl växtgrädde/kokosgrädde
70 g Choklad med blåbär och hampafrön
1 krm vaniljextrakt

Topping:
Sockerfritt florsocker
Raw choklad med mandel och baobab smält i en hjärtsilikonform

Gör så här

Ugn: 175 grader

1. Skala sötpotatisen och koka den i ca 15 minuter, tills den blir mjuk
2. Blanda alla torra ingredienser
3. Tillsätt sedan nötsmör, risdryck och agavesirap, blanda ordentligt
4. Mixa sötpotatisen till en härlig mos och blanda sedan in det i smeten
5. Placera sötpotatiskladdkakesmeten i en ugnsform med löstagbara kanter, ha gärna bakplåtspapper i botten!
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 18 minuter (varierar mellan 15 - 20 beroende på ugn)
7. Ta ut sötpotatiskladdkakan och låt den svalna

Ganache
1. Hacka chokladen och placera den sedan i en plastbunke
2. Placera växtgrädden i en kastrull och låt det få ett lätt uppkok
3. Häll över växtgrädden på chokladen och låt stå i några minuter
4. Rör om tills all choklad är smält, tillsätt vaniljextrakt och plasta sedan över bunken och förvara den i rumstemperatur
5. När sötpotatiskladdkakan har svalnat, häll över ganachen och ställ kladdkakan i kylskåpet några timmar innan servering
6. Pynta sötpotatiskladdkakan med sockerfritt florsocker och chokladhjärtan.

Frivilligt:
1. Smält choklad över ett vattenbad
2. Häll chokladen i hjärtformar av silikon
3. Placera i kylskåpet i ca 40 minuter


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments