Höstdepression

Nu när hösten närmar sig med stormsteg, känner du deppen eller peppen? För mig är hösten alltid lite ångestladdad. Studerar fortfarande och jag är verkligen ingen människa gjord för en skolbänk. Att det blir mörkare ute är mysigt, samtidigt som det tär i min skalle. Fastnar ofta i övertänkande och hamnar någonstans där man inte vill vara. Jag har en tendens att, inför varje ny årstid hamna i djupet.

Känner du igen dig? Hur vänder man denna depp till pepp?`Well, det är mer eller mindre omöjligt om du frågar mig. Däremot har jag hittat steg som underlättar hela processen.

  1. Träning! Sluta inte träna för att det känns som att energin är slut. Efter ett pass lär du känna dig mer energifylld igen samt att du får en endorfinkick och massa må-bra hormoner i kroppen. Vad du än gör, uteslut inte träningen!
  2. Ät näringsrik kost! Exempelvis; lax, ägg, kyckling, quorn, soja samt boosta med vitaminer från frukt och grönt! Skippa inte kolhydraterna då det är en viktig källa för serotoninet i hjärnan ska aktiveras (må-bra hormon).
  3. Träffa vänner och familj! Eller prata med dem över telefon om ni är långt ifrån varandra. En deppig period kräver stöd, även om du inte säger det högt.
  4. Förändra! Köp in nya pennor och block, byt gardiner, prova olika träningsformer, nya klädesplagg! Det är bara fantasin som sätter gränser.
  5. Planera din vardag! Skriv upp allt viktigt i en kalender men ifall du känner att du börjar sova dåligt, sluta göra saker på dagarna osv kan det vara viktigt att skriva upp hur hela ditt dygn ser ut. Prova att under några dagar anteckna varje timme vad du har gjort och se hur din aktivitetsbalans är. Ofta tenderar man att kanske sluta ha någon fritid för att alla "måsten" tar över.
  6. Spa/filmkväll! Ha en kväll där du kanske använder dig av ansiktsmask, målar naglarna eller ser på film med någon du tycker om.


Ifall du inte orkar mer bör du givetvis ta kontakt med din vårdcentral och prata med din läkare! Va rädda om er💗

Gillar

Kommentarer

amandacarlberg,
jag föredrar hösten framför sommaren faktiskt. Men har problem med depression i alla fall :/
amandacarlberg.com
sofia,
sv: Tackar 😊
sofiahaag.forme.se
skogsraah,
Jag älskar hösten och brukar känna mig extra peppad!
skogsraah.se
Cheerleader.91,
Ja hatar hösten :/ Den e så sjukt tråkig..
CheerSarah.devote.se
paulinablad,
känner mig faktiskt peppad inför denna höst!
paulinablad.vimedbarn.se
kyou_dark,
Jag känner peppen 😊 det är mysigt med höstkläder å alla träd får så himla fint färg på löven
puredopeness.se/
jch,
emmelie.dm.andersson,
Vilket bra inlägg. Jag är dock en höstpeppare och längtar såå!
mildarabarber.blogg.se
maarlenez,
så bra inlägg!
maarlenez.blogg.se
emelieastemo,