Min personliga almanacka: därför väljer jag utan skinnfodral

Min personliga almanacka

I slutet av juni beställde jag min första personliga almanacka! Känner verkligen att det var på tiden att börja skriva upp det som ska göras. Mitt minne har verkligen blivit dålig de senaste året. Ibland glömmer jag bort tider som jag både skrivit upp + har påminnelse på mobilen. Det är inte alltid lätt ;-)

Det som varit positivt med denna kalender är att den känns personlig. Jag bär nu med mig min kära lille Pelle plutt överallt <3 Jag har faktiskt använt den över en månad + att jag kollar i den. Tror det beror på att jag har fått designa den själv.


Hur gör man en personlig almanacka?

Personligalmanacka.se (länk) är en hemsida där du kan skapa en egen almanacka, väggalmanacka eller skrivbok. Du kan välja olika storlekar på almanackorna - beroende på vad som passar din livsstil bäst. När du väl ska börja designa så behöver du inte känna ett måste att ladda upp egna bilder. Det finns olika designteman att välja mellan, jättefina dessutom! Roliga detaljer är att du kan välja olika "moduler" som ex. att göra listor, veckoträning, när du ska ha prov - så finns det små rutor där du kan bocka av när du är klar med uppgiften. Slutsidorna kan du fylla med ex. målarsidor, sudoku, kartor, notblad, adresslistor eller blanka sidor. Det är dessutom en rolig detalj att min storasyster Ida (adaras.se) som har varit med och tecknat en del av sidorna. Du kan även välja extra tillbehör som: Skinnfodral (kalvskinn), plastficka, linjal, gummisnodd. Det är fri frakt på din order, ifall du är sugen på att beställa!

Jag valde att ha en mellanstor almanacka med egna bilder och ett gulligt tema inuti. Jag har små moduler där jag kan skriva upp min träning och en "att göra lista". Jag brukar skriva upp viktiga nummer som jag behöver ringa eller tider som jag bör komma ihåg. I slutet av almanackan har jag massa målarsidor, årsöversikt och linjerade blad.

För och nackdelar

Nackdelar
- Skinnfodralet. Jag tycker inte vi behöver använda djurs skinn till almanackor. Läs nedan om varför:

Läderindustrin är en bransch som producerar nästan två miljarder kubikmeter läder varje år. Varje år har världshandeln av läder ökat med ca 10,6 procent. Många tror att skinnet är en biprodukt vid slakt, och att det därför inte spelar någon roll om man köper skinnprodukter. Skinnindustrin bidrar till lönsamheten för kött- och mjölkindustrin eftersom skinnet är det mest värdefulla delen, efter köttet och organen. Indien är en av de största producenterna i världen av produktionen med ca 400 000 ton (under 2009). Djur transporteras tätt packade till slakteriet och av ekonomiska skäl pressas fler djur in, än vad som är lagligt. Djur kollapsar och det är inte heller ovanligt att de inte får mat/vatten under transporterna.

Det är inte bara djuren som drabbas. Europa är världens största importör av skinnskor, där mycket skinn kommer från Amazonas. Det förekommer slavliknande förhållande för människor som arbetar med att skövla regnskog - bara för att ge plats åt djuren. Det finns människor som sover i skjul, utan toaletter och lön. De finns en risk att de blir slagna, och därför vill de inte berätta om sina upplevelser. Det är många som lever med stressade förhållanden, som slaktarbetare, och det är därför inte bara djuren som påverkas.

Förutom de etiska aspekterna så påverkas miljön. Skinnindustrin släpper ut många giftiga ämnen som: Arsenik, krom, kvicksilver, bly, zink och cyanidbaserade kemikalier. Där det tidigare har funnit garverier i Sverige, har fortfarande föroreningar av krom, kvicksilver och hydrokarboner.

Idag finns bättre alternativ som inte bidrar till djurindustrins lönsamhet. Alternativen är både miljövänliga och djurvänliga! Det finns konstskinn och andra syntetiska material som används, även konstläder finns som både fungerar och ser ut som läder. Det finns många butiker som säljer konstskinn - vilket jag rekommenderar!

Däremot - en riktigt glad nyhet: De ska komma med fake-skinn, vilket är helt toppen för dig som fortfarande vill ha skinnet :-) 

Fördelar
+ Roliga teman
+ Lättanvänd hemsida
+ Kul med "modulerna"
+
Målarsidorna - jättekul att färglägga (jag brukar alltid rita vid ex. föreläsningar, jag koncentrerar mig bättre då)
+
Jag älskar verkligen min almanacka då den verkligen känns personlig och något som jag vill visa upp för min omgivning! (för Pelle är ju verkligen sötast) ;-)

Det är i stort sätt bara fördelar! ag tycker absolut att ni ska beställa en personlig almanacka. Det är även en superfin present till någon närstående. Ifall du har roliga bilder som du kan klippa ihop - så blir det en fin minneskalender. Eller, varför inte köpa ett presentkort? Bästa tipset för dig som har idétorka, vad gäller presenter! :-)

Gillar

Kommentarer