Mjölk - bra eller dåligt?

Innehåller affiliate-länkar

Kort om bloggpausen

Som ni säker vet har jag haft världens uppehåll från bloggen, och längre ner i inlägget får du läsa mer om mina åsikter kring mjölk, om det är bra eller dåligt. Jag har verkligen behövt det, grotta ner mig och verkligen stanna av i min vardag. Jag har varit nere i ganska djup depression och tappar lusten för det mesta. Men nu, sakta men säkert har det börjat vända. Jag har hunnit fundera en del på mina värderingar, hittat fler intressen, men även släppt en hel del prestationskrav. Jag har inte orkat prestera längre. Jag har tagit små steg i rätt riktning, som att börja lösa korsord, städa, laga mat, baka och nu smått börjat jobba! Jag har haft tid att fundera på mina värderingar och har påbörjat en vegansk kost (man äter då inte ägg/mejeriprodukter/kött/fisk/kyckling) och min mage har börjat må såå mycket bättre! Efter vi har skaffat katt har jag haft väldigt svårt att äta kött. Han har ett nervsystem, känner smärta/glädje och har en personlighet. Och tanken på att äta ett djur känns inte alls rätt. Jag har varit vegetarian tidigare, i flera år. När jag flyttade till familjehem vägrade hon laga vegetariskt, och det har satt sina spår att bli "tvingad" in i något jag inte står för, eller tycker är rätt.


Mjölk - bra eller dåligt?

Hur kommer det sig att vi dricker mjölk? Varför dricker vi just komjölk? Producerar kossor mjölk året om? Är det skillnad på ekologisk / icke ekologiska mjölkprodukter?

Det kan finnas flera skäl till just varför vi dricker mjölk/konsumerar mjölkprodukter. Det kan vara att det passar vissa maträtter. En förutsättning för överlevnad och en vana. Det är över 5000 år som vi konsumerat mjölk - men är det verkligen nödvändigt? Samhället har förändrats under dessa 5000 år och mer forskning har kommit inom området. Vi lever längre idag, men vi lever också ett liv med sjukdomar.

Det finns olika studier som pekar på för och nackdelar. Mjölk kan vara en bra återhämtningsdryck efter träning, då det innehåller vitaminer och mineraler och fullvärdigt protein. Andra studier har visat att kvinnor, som dricker mjölk, 1 till 3 glas, lättare drabbas av frakturer och ökad dödlighet. En hög konsumtion av mjölk kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar med även äggstocks/prostatacancer. En anledning många dricker mjöl är just för att få i sig kalcium och magnesium, men det finns forksning som menar att kroppen inte kan ta upp ämnena som finns i mjölken och att det inte finns bevis för att det ger bättre benhälsa. Asien är ett bra exempel, där det inte lider av benskörhet och där konsumerar det inte mjölk som vi gör. Det finns däremot studier som pekar på att lättmjölk minskar risken för typ 2-diabetes.

Djurens perspektiv

Ja, jag bryr mig om djuren. Antingen gör man det, eller så gör man det inte. För 100 år sedan såg industrin annorlunda ut, jämfört med idag.

Idag finns det ungefär 350 000 kor som hålls för mjölkproduktion, 175 000 är kort som föds upp för slakt. För att kor ska producera mjölk måste de föda kalvar. Varje år utsätts korna ca tre ggr per år för en konstgjord befrukning. Kalven tas ofta något dygn ifrån mamman, vilket är stressande både för mamman och kalven. Att inte vara tillsammans strider mot det naturliga beteendet. Icke ekologiska gårdar får kalvarna stå ensamma i små boxar och får, nästan alltid, mjölk gjort på pulver. För att vara kravmärkt får kalven dia minst ett dygn (ett dygn från separation, sjukt om du frågar mig). Den får sedan en konstgjord spene att dricka riktig komölk ifrån.

Kalvar, som inte är honor, kan inte producera mjölk och går därför till slakt vid ungefär 18 månader ålder. Det går inte heller att skilja mjölk/köttindustrin då ca 60 % av kossorna kommer från mjölkindustrin.

Det är ganska små skillnader på KRAV-gårdar, jämfört med icke-ekologiska. Skillnaden är utevistelsen men djur är ofta uppbundna större delen av tiden. KRAV märkningen kräver utevistelse två gånger i veckan. De ska erbjudas utevistelse två månader längre under betesperioden. Kalvarna kommer ut vid 4 månaders ålder, istället för 6. Ekologiska kor utsätts också för konstgjord befruktning och drabbas också av juverinflammation. I och med att kon är högproducerande, så har det och lett till kalvningsförlamning. Kossor producerar till sin kalv ca 5 - 10 liter per dag, men som industrin ser ut producerar en kossa ca 50 liter mjölk per dag. Ekologiska gårdar ska undvika foder som inte innehåller konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det är något de strävar efter men det förekommer äen inköpt foder med dessa bekämpningsmedel, som sedan överförs till människan.

Många kor står mestadels bundna och har inte möjlighet att vända sig och klia sig. Ca 32 % av korna är större delen av året inomhus, uppbundna med avgränsade sociala kontakter. I och med att det blir färre gårdar med mjölkproduktion, innebär det att gårdarna med produktion blir större. Genomsnittligt är det ca 75 kor per gård. Kossorna hålls inomhus ca 90 % av sitt liv. Under betesmånaderna, på sommaren, leder det ofta till minskad mjölkproduktion. I och med de växande gårdarna är det svårt att få tillräckligt med medbetesmark.


Mina åsikter

De allra flesta är överkänsliga mot mjölk. Om du upplever en uppblåst och orolig mage kan det vara för att kroppen inte kan bryta ner laktosen. Det har gjort att man tillsätter ett enzym som ska hjälpa till att bryta ner. Är inte det sjukt egentligen? Att det är många som inte tål det, för att vi inte har enzymet - och det vi gör är att tillsätta något för att kunna bryta ner det?

Är det egentligen realistiskt att vi ska dricka mjölk som är avsett för ett djur som väger runt 600 kilo? Min åsikt är att dricka komjölk är helt mot vår natur. Är det inte mer logiskt att dricka mjölk som i så fall kommer från schimpanser som delar nästan alla sina gener som en människa? För egentligen, skulle en människa ge sin bröstmjölk till en hund? Producera ost som vi ger till våra katter? Helt ärligt är reklambilden hemsk, och jag tycker verkligen att fler ska ifrågasätta sitt beteende, tradition - varför dricker du mjölk? Om det är något som folk bör dra ner på är det just mejeriprodukter, ifall du frågar mig.

Istället för mjölkproduker kan ni prova havrebaserat eller baserat på soja :-) Det finns även massa produkter som mjölkfri choklad, havredryck/mandel- kokos och massa andra goda drycker. Det mesta finns i din närmsta matbutik och du kan alltid fråga personalen om att ta in, ifall det saknas något!

Här kan du hitta:
1. Mjölkfri choklad
2. Raw chokladbar
3.
Mandeldryck

Hoppas du fann detta inlägg läsvärt <3 :-)

Gillar

Kommentarer