Pukka detox: Recension

Innehåller affiliate-länkar

Pukka detox

Har nu hunnit prova Pukka detox. Det är ett fantastiskt gott te som jag varmt rekommenderar att ni provar. Om ni inte har hunnit läsa mitt inlägg om Pukka Cleanse kan ni göra det: HÄR. Jag har själv inte gjort en "riktig" detox utan har ätit som vanilgt och druckit detta te. Såklart tror jag att effekten skulle förstärkas ifall en följer en detoxplan. Jag äter redan en växtbaserad kost och får därför inte i mig lika mycket miljögifter, som finns i kött- och mejeriprodukter.

Information från Pukkas hemsida :

"Pukka detox är inte vilket detoxte som helst, det här är det ultimata gröna teet som städar din kropp. En skvätt söt anisfrö och krispig fänkål, väcker dina sinnen till liv medan fyllig kardemumma och lakrtisrot ger optimanl rening. Skaka av dig det gamla och omfamna det nya. Detox är ett te som inleder något nytt."

  • Ekologisk
  • Koffeinfri
  • Vegansk
  • Utan gluten
  • Utan soja
  • Utan nötter

Detox

Först och främst, vad innebär detox? Detox, eller detoxification som det heter på engelska, betyder avgiftning. Kanske har du känt dig trött, hängig och att magen inte riktigt är i lag? Med en detox är tanken att kroppen ska få en nystart. Det är en form av fasta men en snällare variant då det inte innebär att man behöver svälta sig utan man intar mat kontinuerligt. Det finns många olika detoxvarianter. En detoxperiod bör pågå i ca 14 dagar för bästa resultat.

Kanske har du koncentrationssvårigheter, får ofta huvudvärk, dålig andedräkt, minskad sexlust, gaser i magen och dålig hud? Detox anses vara bra för att rensa kroppen från gifter, toxiner och tungmetaller. Det ska ge mer energi och ämnesomsättningen förbättras. Det ska motverka inflammationer och hud och hår blir bättre. Tarmsjukdomar kan förbättras och sömnen sägs ska förbättras. Detta innebär att magproblem kan motverkas.

Vanligt är det att äta en växtbaserad kost (vilket är smart, du får i dig en mindre mängd dioxiner. Det finns framför allt i fet fisk, kött och mejeriprodukter*) Det handlar också om att undvika socker, alkohol, nikotin, kaffe, transfetter och snabba kolhydrater.

Det finns inget vetenskapligt stöd att detox kommer driva ur gifter ur kroppen. Det gäller att vara kritisk men även våga prova. Jag tror personligen att många äter dåligt och genom att äta mer frukt och grönt kommer kroppen må bättre. Sen jag blev vegan äter jag otroligt mycket grönt och tänker mycket på att jag får i mig alla näringsämnen vilket jag tror många inte tänker på, vad gäller deras kost. Så om du påbörjar en detox, fortsätt med att äta nyttigt efter att du har detoxat klart :-)


*Läs mer om dioxiner och PCB: Livsmedelsverket (länkad)

Ingredienser

Anisfrö: tillhör den flockblomstriga familjen. Kummin är en växt som också ingår i den familjen, Örten används mycket i hela medelhavsomrädet. Det förekommer att anisfrön tuggas efter måltid för att påverka fettomsättningen och gallan. Den sägs ha en del läkeegenskaper som lindrar hosta, motverkar gasbildning och förbättrar matsmältningen.

Kardemumma: Det är en aromatisk krydda som används mycket i bakning och örtmedicin. Ingefära är ett exempel på en medlem i samma familj. Kardemumma sägs vara, precis som ingefära, bakteriedödande och är bra att användas vid förkylning. Kardemumma kan också lindra mensvärk.

Selleri frön: är en flockblommig växtart som växer vilt i Europa och Asien. Den är starkt doftande och sägs ha en hel del hälsofrämjande egenskaper. Det sääg kunna stimulera matsmältning, motverka inflammationer och innehåller både B- och C-vitamin.

Fänkål: Det är en aromatisk ört med lakritsliknande doft. Den odlas för sina smaksatta blad och frön. Inom folkmedicinen används fänkål då det har en lugnande effekt för matsmältningssystemet. I teet används fänkål som kommer från ekologiska gårdar i Turkiet.

Koriander: Det är en ört som används mycket inom kinesisk och indisk medicin. Det innehåller K-vitamin som är viktigt att vi får i oss. Det lagras inte speciellt länge i kroppen. Det sägs att den har antiinflammatoriska egenskaper. Den säga hjälpa vid matsmältningsbesvär, lindra svampinfektioner och minska illamående.

Lakritsrot: Det är en art i ärtväxt-familjen. Den finns framförallt i södra Europa och östra Asien. Lakrits sägs ha en hel del hälsofrämjande egenskaper, som: Slemlösande, laxerande effekt, antiinflammatorisk och att det hjälper mot muntorrhet. Det används ofta som smaksättare i läkemedel och godis.

Recension

Jag brukar dricka denna efter middagen. Tycker den har en lugnande effekt, vilket är jätteskönt för mig som lever med svår ångest. Den har såklart mycket smak, som kanske inte passar alla. Vill därför tipsa om stevia drops vanilla från Nicks. Det får teet att smaka mycket mer vanilj - fråga min lillasyster, hon älskar dessa droppar lika mycket som jag ;-) Du hittar dropparna: HÄR Jag har kombinerat denna med Cleanse, som jag dricker på morgonen, och generellt är min mage lugnare. Jag fick inte lika mycket finnar under min kära period och har inte haft mensvärk lika länge. Jag vet inte om jag inbillar mig men det känns som min cirkulation till händerna har blivit bättre (??!) Jag har inte lika kalla händer, vilket är fantastiskt skönt. Tror såklart det är flera faktorer som spelar in på denna front som: Jag har stretchat mer, varmare väder och har inte haft stressmoment omkring mig. Det kan ju vara en sund placebo effekt ifall jag tror att det är teet som påverkar - för vem vet?

Jag tycker att kombon har gjort att jag inte behöver koffein på samma sätt som jag gjorde förut. Det är en sund vana som jag tänker försöka behålla :-)


+ Smakar gott
+ Ekologiskt
+ Lugnande
+ Bättre cirkulation
+ Mer energi utan koffein

Såklart är minus att det inte är ett te som passar alla och den enkla anledningen är att vi alla är olika. En del har sjukdomar som gör att de måste undvika ex. lakritsrot och mitt enda råd till dig som äter mycket mediciner eller lever med spännande sjukdomar (ja, sjukdomar är otroligt spännande att läsa om ifall du frågar mig) men det är upp till dig att leta reda på information! Om du är osäker kan du prata med en dietist. Läkare har ofta en generell kunskap men är inte specialiserade kring det området.

- Ett te som inte passar alla

Jag vet annars inte vad jag ska klaga på- Det är såklart ingen revolutionerande effekt, men om du äter mycket kött- och mejeriprodukter så kommer du högst troligt uppleva en enormt skillnad ifall du reducerar det från kosten. Du måste såklart inte sluta äta det men att minska intaget kan påverka din hälsa otroligt positivt (fråga mig eller min sambo - hehe) ;-)

Betyg: 4/5

Gillar

Kommentarer