Skolios yoga

#Skoliosyoga

Jag är, som säkert många av er redan vet, stelopererad i nästan hela ryggen (T2-L4) med stag och skruvar. Därmed har jag fått anpassa min yoga efter min kropp - och inte tvärtom. Såå tänkte försöka inspirera er till att själv kanske prova på att yoga - trots en steloperation. Att behålla rörligheten är viktigt för mig, i de delar som går. Yoga är därför helt perfekt. Det stretchar verkligen ut kroppen och samtidigt övar man balans samt styrka. Jag brukar yoga med en tjej som heter "Boho Beautiful" på youtube - och hon har helt fantastiska videos som är perfekta om man vill gå ner i varv. Brukar alltid avsluta min träning med någon av hennes stretchvideos, för det känns som att mitt fokus och att hela dagen bara blir bättre.

Det jag vill säga är: Även om du är skoliosopererad så är det högst troligt att du kan utföra någon form av yoga. Jag har rörelserestriktioner som jag har fått förhålla mig till - men vad gör det? Finns såå många övningar som man kan göra istället. Det gäller bara att bli lite kreativ bara. Och till dig som inte är stelopererad: Vad har du för ursäkt? ;-) Våga prova olika typer av yoga - det finns mängder av varianter, med olika fokus! Jag gick Iyengar yoga några år tillsammans med en polare. Det var dessutom två fysioterapeuter som var lärare - vilket gjorde att jag fick väldigt många verktyg om hur jag ska arbeta med min kropp!

Vad innebär Iyengar yoga?

Iyengar yoga syftar mycket till att: För att nå vårt inre måste vi börja utifrån och sedan arbeta oss inåt. Vi måste alltså stilla kroppen innan man kan stilla det som pågår inuti. Fokus ligger därför på att yogaställningarna ska utföras på ett hälsosamt sätt anatomiskt. I yogan används hjälpmedel som: Klossar, stolar, bälten, rep, bolster och filtar. Med hjälpmedlen bygger man upp för att för att kunna stanna i positioner längre, vilket ger ökad koncentrationsförmåga och uthållighet. Det är också bra för att kroppen stegvis stärks, istället för att slänga sig upp i en position som kroppen kanske egentligen inte klarar av. Fördelen med denna yoga är att alla utför övningar på sitt eget sätt som är individanpassat! Vi har alla olika kroppar och krämpor - så denna yoga passar alla åldrar! Min yoga är än idag inspirerad av Iyengar yogan och min filosofi kring yoga ligger fortfarande kvar där. Så "gym-yogan" är inte alls av samma kvalitet om du frågar mig, då alla ska utföra samma positioner som läraren utför.


Men annars, fördelen med yoga är att du kan utföra den precis vart som helst! Brukar du yoga? :-D

Gillar

Kommentarer

Cornelia,
Vilken bra inspiration!!
www.corneliae.blogg.se
Inger Hansson
,
Imponeras av din vighet och kroppskontroll ! Kram !