Två veganska varianter på semlor

Innehåller affiliate-länkar

Alltså, mums!! Alltså, helt ärlig, älskar jag semlor liiite för mycket. Försöker verkligen hålla mig till februari månad - samma sak som att försöka hålla sig till pepparkakorna i december. Sååå igår ställde jag mig och provade att baka två veganska varianter. En "pojkvän-vänlig" med vanligt socker, vetemjöl och mandelmassa och en "Sanna-vänlig" som inte mördar min mage. Inspiration till bägge recepten var från:Ida Wargs blogg!

Ett hett tips är att använda sojagrädde ifall du har lätt att må illa av grädde/laktosfri grädde! Meen sen en annan sak, jag är verkligen sämst på att följa recept så jag slänger ofta i saker i fel ordning + glömmer bort delar (typ att bullarna skulle jäsas 2 ggr, haha). Så det är inte hela världen om det inte blir 100 % rätt ordning, det löser sig.

Pojkvän-vänliga semlor (5 st):
25g
mjölkfritt smör från flora
3 dl mjöl
0,25 pkt jäst
1,25 dl mandelmjölk
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
1 nypa salt

Sojagrädde till pensling

50 g mandelmassa
1 msk mandelmjölk

Sojagrädde
5 droppar steviadrops vanilj - du hittar den: HÄR
​Florsocker att pudra på locket

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Smält smöret i en kastrull, häll därefter i mjölken.
3. När smöret och mjölken nått 37 grader/fingervarmt smulas jästen ner i kastrullen.
4. Häll i socker, salt och kardemumma, blanda därefter ner mjölet försiktigt.
5. Låt degen jästa i en bunke, ca 30 minuter, under en handduk.
6. Arbeta därefter ut degen och forma 5 härliga bullar.
7. Lägg de på plåten och låt de jäsa i 20 min  
8. Pensla med sojagrädde och ställ de sedan i ugnen i ca 8 minuter.
9. Vispa under tiden grädden och tillsätt steviadrops
10. Riv mandelmassa och tillsätt en skvätt mjölk för krämigare konsistens
11. Efter att bullarna svalnat kan du börja bygga din egna härliga semla!

TIPS: Tycker du inte om mandelmassa? Fyll istället med ex. sylt, nutella, nötsmör eller ta med lite extra grädde!

Gör din egen mandelmassa: 1 dl mandelmjöl, 1 - 2 msk agave sirap - du hittar agave sirap: HÄR


Sanna-vänlig semla:

Ingredienser:

25g mjölkfritt smör från flora
2 dl glutenfritt havremjöl
0,25 pkt jäst
1 dl mandelmjölk
2 msk sötströ
1 tsk kardemumma (jag använder betydligt mycket mer, haha)
1 nypa salt

Sojagrädde till pensling

Valfri fyllning!

Sojagrädde
5 droppar steviadrops vanilj - du hittar den: HÄR
Sukrinmelis till att pudra över på locket - du hittar den:
HÄR

Gör precis som ovanstående! Dessa bullar landar på ca 140 kalorier med fyllning, därför kan man lätt trycka två utan dåligt samvete - eller magont ;-) (däremot jäser dessa inte lika mycket + drar åt sig mer vätska)

Gillar

Kommentarer

caroline,
men ser sååå gott ut!!
www.carrostyle.devote.se
Dreamspo
Dreamspo,
Det är såååå gott <3 😃
nouw.com/dreamspo