Contains affiliate links Recept, Vegan
Vegan chocolate cheesecake

Och så har jag äntligen bakat en vegansk choklad-cheesecake! Perfekt att ta med sig utomhus och fika tillsammans med nära och kära. Däremot är den allt annat än nyttig men man behöver inte alltid vara hälsosam. ;-) Trots att denna cheesecake inte är speciellt nyttig, så är den inte för söt heller, Jag valde en 85 % choklad, vilket kan ge en bitter ton - ifall du inte tillsätter extra sötma. Det går såklart att byta ut chokladen mot en ljusare variant, tänk bara på att sockret inte behövs på samma sätt.

Provade att baka med iMat fraiche, (en havrebaserad produkt som ersätter creme fraiche) vilket var en succé! Ni som följt mina recept vet att jag har provat allt från att ha glass i min cheesecake till en klassisk variant med vegansk cream cheese. Jag gillar att den är väldigt neutral i smaken, havresmaken har annars en tendens att tränga igenom, vilket den lätt gör ifall man använder ex påMackan. Jag tycker att ni helt enkelt borde prova att ha i iMat fraiche. Konsistensen på cheesecaken är väldigt glassig och fantastisk!

Glutenintolerant? Då kan du prova att göra botten på havredigestivekex från semper eller gör en egen botten på nötter. Havre färskosten kan bytas mot sojafärskost som ex. Tofutti. Annars så kommer ett recept på hur du kan göra egna digestivekex dyka upp inom kort :-)

Varför vispa grädde med kokosolja? Det var ett tips jag fick i en vegangrupp att om man tillsätter lite kokosolja eller några citrondroppar så får grädden snabbare en fastare konsistens. Det går såklart att skippa kokosoljan/citrondropparna, gäller bara att vara lite mer tålmodig :-)

Ingredienser

2 dl sojagrädde
2 dl oatly iMat fraiche eller påMackan
100 g mjölkfri choklad (länk)
1/2 dl florsocker
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker (länk)
1 tsk kokosolja (länk)

ev. 10 carameldroppar (länk)


1/2 pkt digestivekex (ca 15 kex)
100 g mjölkfritt smör

Instruktioner

1. Smält chokladen och blanda den med oatly iMat fraiche
2. Vispa sojagrädden tillsammans med kokosolja tills den blir fluffig
3. Blanda ihop grädden och chokladblandningen, tillsätt resten av ingredienserna
4. Krossa digestivekexen (jag brukar lägga digestivekexen i en fryspåse och krossa dem med händerna)
5. Smält smöret och blanda det tillsammans med digestivekexen
6. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbara kanter
7. Häll över chokladsmeten och jämnfördelad den med en slickepott
8. Ställ i frysen ca 4 timmar
9. Valfritt: Ställ fram cheesecaken ca 10 minuter för att låta den tina
10. Ta bort den löstagbara kanten och skär upp cheesecaken i lämpliga bitar
11. Servera!💗

Ingredients

2 dl soy whipped cream
2 dl vegan cream cheese
100 g milk-free chocolate (link)
1/2 dl icing sugar
1/2 dl sugar
1 tablespoon vanilla sugar (link)
1 teaspoon coconut oil (link)

1/2 packet Digestive biscuits (about fifteen cookies) or graham cracker crumbs
100 g milk-free butter

Instructions

1. Melt the chocolate and mix it with the vegan cream cheese
2. Whisk the soy cream with coconut oil until it becomes fluffy
3. Mix the cream and the chocolate mixture, add the rest of the ingredients
4. Crush the digestive biscuits (I usually add the biscuits in a freezer bag and crush them with your hands)
5. Melt the butter and mix it with the Digestive biscuits
6. Squeeze the biscuit mixture into a mold with removable edges
7. Pour the chocolate over the dish and evenly spread it with a spoon
8. Place in the freezer for about 4 hours
9. Optional: you can set them out for 10 minutes before serving to soften
10. Remove the removable edge and cut the cheesecake into appropriate pieces
11. Serve! 💗

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments