Vegansk marianne cheesecake

Vegansk marianne cheesecake

Ni anar inte huur mycket jag har bakat den senaste tiden - och igår gjorde jag en vegansk marianne cheesecake. Den var gudoooomligt god och smakade väldigt fräscht. Själva fyllningen har en glassig och krämig konsistens, som man helt enkelt inte kan få nog av.

Ibland tvingar jag min pojkvän till saker han kanske inte vill - som att se idol med mig. Han brukar då lyfta datorn till soffan och lyssna med ett halvt öra - vilket är helt okej för mig. Sen kom Pelle och sov på hans ben - riktigt fredagsmys helt enkelt. Sen att njuta av en nybakt cheesecake är verkligen ett bra slut på arbetsveckan!

Den perfekta cheesecaken 

Receptet är uppbyggt steg-för-steg. Det innehåller en hel del ingredienser och det går att utesluta ifall du inte har allting hemma. En viktig ingrediens är däremot Oatly påmackan. Det ersätter philadelphia som annars är en vanlig ingrediens i cheesecake. Oatly påmackan ger en krämig och fastare konsistens. Jag använder mig inte av gelatinblad - även om det finns vegetabiliska att köpa i butiken. Den enkla anledningen är att jag inte gillar konsistensen på kakan lika mycket. Att använda grädde i kombo med Oatlys påmackan gör att det blir glassigt och att det smälter lätt i munnen. Helt enkelt, hur fantastiskt som helst.

Såklart behöver cheesecake fler ingredienser för att byggas upp på ett bra sätt. Att jag la till citron i denna var för att få lite syra i kakan. Det gjorde verkligen stor skillnad, även om det inte var tillsatt speciellt mycket. Den vita chokladen lyfte fram mariannegodisarna på ett annat sätt och kaffet gjorde att kakan fick en rundare och inte lika stark smak.

Kakaon gjorde att kakan fick en härlig brun färg, men också att den fick en mörka chokladaktig smak. Jag tillsatte även lite socker för att den inte skulle bli för "mörk". Att smälta en del av mariannegodisarna gjorde att krämen fick en godare smak, än om jag bara att krossat alla godisar.

Denna kaka behöver inte heller förgräddas, utan den går att stoppa i frysen på en gång. Det är skönt att inte behöva använda ugnen - då det förkortar bakningstiden. Sedan att ha ett bakplåtspapper i botten gör att kakan är lätt att flytta och det blir mindre disk - vilket är skönt för mig som inte riktigt gillar att handdiska.


Våga skapa ditt eget favoritrecept

Såklart kan du grädda kakan, ifall du tycker om det. Det är det som är det fina med cheesecake - det går att variera på så många olika sätt. Ifall du också gillar med gelatinblad så är det bara att tillsätta det med. Fördelen med att grädda i ugnen är att kakan får en finare färg. Botten på kakan blir också lite mer "crunchy". Det kan vara kul att variera - men jag gillar min utan att grädda.

Tips är att du kombinerar olika recept - för att just hitta din favorit. Personligen följer jag aldrig recept. Det är en frihet att hitta på under tidens gång, att smaka av och se om det är någonting som saknas. Vi gillar helt enkelt olika smaker - och om du exempelvis inte gillar kaffe så är det enkelt att utesluta. Det går även att ha olika bottnar, exempelvis kan du göra en botten på nötter, brownie, pepparkaka eller varför inte oreos? Det finns många val - hitta din favorit helt enkelt. Jag har helt enkelt experimenterat fram ett recept - som blev väldigt bra. Såklart blir det inte alltid bra, men när det blir det så är det en höjdare. Jag kommer absolut göra denna kaka igen.


Ingredienser

20 marianne godisar
40 g vegansk vit choklad
1 msk pulverkaffe
½ msk vaniljsocker
½ dl socker
4 msk kakao

1 pkt oatly påmackan
2 msk havredryck
1½ paker alpro sojagrädde
2 krm pressad citron
2 msk varmt vatten

½ pkt ekologiska digestivekex
100 g mjölkfritt smör

Gör så här

1. Vispa grädden fluffig och tillsätt sedan Oatly påmackan
2. Lägg i alla torra ingredienser och vispa
3. Krossa och smält 10 mariannegodisar tillsammans med havredryck och den vita chokladen. Se till att att röra hela tiden, för att det inte ska bränna fast. Jag la mariannegodisarna i en påse och gick lös med en hammare. Om du har en mortel går det lika bra att använda den.
4. Koka under tiden vatten, och blanda det sedan med kaffepulvret
5. Häll i chokladblandningen och blanda ihop ingredienserna
6. Krossa resten av mariannegodisarna och häll i det i blandningen
7. Tillsätt kaffe, citron och smaka av :-)

8. Smält smöret
9. Lägg digestivekexen i en påse och krossa dem (jag brukar trycka med händerna tills kexen är smuliga)
10. Lägg kexen i en bunke och häll i smöret.
11. Vänd ut och in på påsen och stoppa in handen (för att slippa bli kladdig om händerna). Blanda ihop smöret och kexen tills de får en fast form
12. Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter
13. Tryck ut kexblandningen
14. Lägg sedan i krämen och använd gärna en slickepott och försök att fördela krämen jämt över hela kakan.
15. Ställ i frysen ca 3 timmar
16. Ta ut kakan och ta bort bakplåtspappret
17. Skär kakan i lämpliga bitar
18 Servera!💗

Gillar

Kommentarer

Inger hansson
,
Vilket bra recept fint dokumenterat i text och bild. Kram !