Vegansk morotskaka

Vegansk morotskaka

Det var längesen jag åt morotskaka. Helt ärligt har jag aldrig heller ätit en vegansk morotskaka men jag antog utmaningen då min sambo bad mig att baka det. Denna kaka är ägg- och mejerifri så vi kan då andas ut och veta att inga djur har tagit skada för denna kaka. Det blev helt klart en succé och jag har därför bakat den två dagar i rad.

Jag utgick från ett "klassiskt" recept med ägg och smör. Smöret är enkelt att byta ut mot ett mjölkfritt men äggen får man alltid experimentera sig fram till vad som fungerar bäst. I vissa recept fungerar ex chiaägg (chiafrön + vatten som får stå och svälla) ibland fungerar kikärtsspad bättre och ibland går det att ta bort äggen helt och hållet.

Frostingen i detta recept är baserat på en havreprodukt istället för philadelphia. Det är Oatlys motsvarighet "påMackan". Den är verkligen inte god att äta som den är, om du frågar mig. Det är såklart individuellt och ett bra exempel är min lillasyster som tyckte den smakade som philadelphia. Om man däremot använder lite citron, kryddor och florsocker så tycker jag att den sura havresmaken döljs. Om du är glutenintolerant kan du använda dig av cashewnötter som man blötlägger och sedan mixar eller så kan du använda dig av en sojabaserad produkt.

Jag hoppas ni uppskattar denna kaka lika mycket som jag och min sambo gör! :-)

Ingredienser

0,75 dl sojagrädde
2 dl socker
3 mellanstora rivna morötter
0,5 dl mjölkfritt smör
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 tsk kardemumma

Frosting
1/2 dl sojagrädde, vispad
30 g mjölkfritt smör
2 dl florsocker
1 pkt påMackan
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa sojagrädden fluffig och blanda sedan i sockret
3. Riv morötterna och tillsätt sedan dem i sockerblandningen
4. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke medan du smälter smöret
5. Tillsätt mjölblandningen i sockersmeten och lägg i smöret sist
6. Klä en form med bakplåtspapper och häll sedan i smeten
7. Skjuts in i ugn i ca 40 minuter 😊💜

Frosting
8. Vispa sojagrädden fluffig
9. Tillsätt påMackan och smör, vispa det till en krämig smet
10. Rör i florsockret och kardemumman samt några citrondroppar
11. Ställ i kylskåpet
12. Ta ut kakan och låt den svalna. Bred sedan på frostingen på kakan.
13. Servera💜

Gillar

Kommentarer