Vegansk saffranskladdkaka

Innehåller affiliate-länkar

Vegansk saffranskladdkaka

Det efterlängtade receptet är här - saffranskladdkaka med kardemummafrosting. Den är precis som den låter, farligt god och lussebullig-smak. Jag visar både exempel för dig som är glutenintolerant, eller för dig som tål gluten. Måste säga detta en gång till: Jag är så ledsen över att bilderna är så mörka, går tyvärr inte att göra någonting åt det för tillfället :-( Så även om bilderna är fantastisk dåliga, så lovar jag er att denna kaka är värd att göra!

Jag älskar att baka med glutenfritt mjöl. Kakan blir luftigare och mycket godare. Tänk på att använda dig av mer glutenfritt mjöl ifall du använder Lailas mjölmix. Det beror på att 1 dl glutenfritt mjöl, jämfört med vetemjöl, väger mindre.

Sen det där med ströbröd.... Nej, det är inte gott. Används bakplåtspapper - det finns till av en anledning ;-)

Ingredienser

Kladdkakan:
3 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas mjölmix) eller 2 dl mjöl
0,3 g saffran (lite mer än en halv förpackning)
1 dl alpro sojagrädde
2 msk vit sirap
1/2 - 1 dl socker
40 g iChoc vit choklad (eller Jacquots vita choklad för att få en helt glutenfri kaka)
100 g mjölkfritt smör
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver

För dig som vågar: Prova lägga i russin ;-)

Frosting:
½ dl alpro sojagrädde
1/2 pkt oatly påMackan (eller 75g av Tofuttis dairy free cream cheese,- glutenfritt)
1 msk vit sirap
1 krm vaniljpulver
1 - 1½ dl florsocker
Kardemumma

Redskap:
Bunke
Kastrull
Slickepott
Visp
Form med löstagbara kanter
Bakplåtspapper

Gör så här

Ugn: 200 grader

Kladdkakan:
1. Smält smöret och chokladen i en kastrull (eller micro, hehe), blanda därefter i saffran!
2. Vispa grädden. Tillsätt, när grädden nästan är färdigvispad, sockret och sirap. Vispa en stund till :-)
3. Tillsätt mjölet, vaniljsocker och en nypa salt. Blanda försiktigt med en slickepott.
4. Häll smörblandningen i smeten och rör om.
5. Smaka av (mycket viktigt steg)
6. Lägg bakplåtspapper i botten av den löstagbara bottnen.
7. Häll i smeten och ställ kakan i ugnen, ca 10 minuter.
8. Ta ut kakan och låt den svalna

Frostingen:
1. Vispa grädden fluffig
2. Tillsätt Oatly påMackan och vispa lätt ihop dem.
3. Lägg i florsocker, vaniljsocker, kardemumma och vit sirap
4. Blanda ihop ingredienserna. Tillsätt ev. havredryck ifall frostingen blir för fast. Den får gärna vara lite rinnig då den ska ställas i frysen.
5. Lägg blandningen på kakan och ställ in den i frysen några timmar.
6. Ta ut kakan, låt tina ca 5 minuter
7. NJUT :-)

Gillar

Kommentarer

Anneli
,
Hej, ursäkta att jag frågar, men ska det verkligen vara så? Ska det inte vara kikärtsspad som man vispar som ägg? För jag gjorde denna idag men det blev inte nån SMET. Det blev lika tjockt som deg och jag lovar att jag följde receptet ovan till punkt och pricka. Och nu har jag inte smakat på den eftersom den ska serveras till kaffet på julafton men när jag kände med sticka var det inte kladdigt såvitt jag kunde känna. Nå, den är säkert god ändå. Bara undrar om det ska vara så eller om jag gjort nåt fel 😋 Jag har alla veganska rätter på min lott då dottern är vegan och jag är rätt såld på veganmat själv 😊 God jul!
Elin
,
Min blev smet! Som kladdkaka, precis uttagen ur ugnen serveras ikväll!
Anneli
,
Då.måste jag gjort nåt annat fel.
Kanske jag använde fel slags glitenfria mjöl. Hursomhelst, den blev god ändå och frostingen ihop med saffran to die for!