Vegansk semmelkladdkaka

Vegansk semmelkladdkaka
Snart är det semmeldagen, eller ja - det är 28/2 om jag har förstått det rätt. Så varför inte vara en månad i försprång? ;-) Jag älskar semlor, nästan lika mycket som jag älskar pepparkakor. Jag har nu stått och experimenterat i köket och tagit fram två favoritrecept på semmelkladdkaka. En med reducerat sockerinnehåll och en klassisk med socker. Bjussar även på ett recept på mandelmassa. Om du inte har provat göra egen så rekommenderar jag det varmt!
iKaffe är en produkt från Oatly som man har i kaffet ;-). Den är krämigare och sötare än vanlig havredryck och jag tycker den är helt fantastisk i matlagning / bakning. Så om du inte provat baka med det ännu: GÖR DET! Den semmelkladdkakan med reducerat socker är typ HCLF (High carb low fat), för er som följer det. :-) Hoppas du gillar dessa recept lika mycket som jag gör!
Jag hade tänkt fota mer - men det var så mörkt i vår lägenhet + råkade äta upp dem.. whoops...
Semmelkladdkaka utan tillsatt socker
Ingredienser:
3 msk sötströ
1,5 glutenfritt mjöl
1 tsk vaniljpulver
1/3 dl sojagrädde
2 msk fibersirap
1 msk lucumapulver
3 msk iKaffe
Kardemummakärnor
Kardemumma
25 g mjölkfritt smör
Hemmagjord mandelmassa:
1 dl mandlar
3 färska, urkärnade daldar
ev. vaniljpulver och iKaffe
Garnering:
Sojagrädde
Gör så här
Ugn: 200 grader
1. Vispa grädden och tillsätt fibersirap
2. Lägg i de torra ingredienserna och blanda försiktigt
3. Tillsätt iKaffe tills smeten får en fin konsisten
4. Riv ner valfri mängd mandelmassa
5. Ställ i ugnen ca 8 minuter
6. Låt svalna
7. Vispa grädde som du serverar till :-)
Mandelmassan:
1. Lägg mandlarna i en matberedare och mixa
2. Tillsätt dadlarna och lite iKaffe
3. Mixa några minuter tills den får en fast form
Klassisk semmelkladdkaka
Ingredienser:
50 g mjölkfrittsmör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl sojagrädde
1,5 dl glutenfritt mjöl
1 msk lucumapulver
Kardemummakärnor
Kardemumma
Riven mandelmassa
Garnering:
Sojagrädde
Gör så här
Ugn: 200 grader
1. Vispa grädden och tillsätt sirap2. Lägg i de torra ingredienserna i en bunke och blanda försiktigt
3. Smält smöret i mikron och blanda sedan i det i bunken
4. Riv valfri mängd mandelmassa och lägg det i smeten
5. Ställ i ugnen ca 8 minuter
6. Låt svalna (ställ gärna i frysen nån timma så blir den mycket godare och kladdigare, enligt mig)
Får bjussa en bild på Pelle i alla fall :-D
