Veganskt vitlöksbröd

Veganskt vitlöksbröd med äggfri vitlöksmajonäs

Jag brukade alltid köpa en fryst variant av vitlöksbröd på butiken, men den enda veganska variant jag hittat nu har inte smakat speciellt fantastiskt. Jag och min sambo bestämde oss för att prova göra ett eget vitlöksbröd, vilket blev en höjdare, som serverades med en hemmagjord vitlöksmajonäs. Vi bakade eget bröd också, men det får dyka upp i ett annat inlägg (hann bara fota dessa två stackars skivor, då brödet redan tagit slut). Så håll utkik efter brödreceptet, förhoppningsvis kommer även ett receot på glutenfritt baugette ut snart :-)

Tack vare vegomagasinets fantastiskt goda äggfria majonäs så har det varit en stor grund till min variation av majonäs. Jag har i lite mer dijonsenap, och brukar även lägga i lite chilipulver för en extra hetta. Det är otroligt enkelt att göra sin egna majonäs, jag trodde alltid att det skulle ta lång tid och att det var jättesvårt, men det är det inte. Att göra egen majonäs har verkligen varit ett lyft här hemma då både jag och min sambo älskar den. Så det rekomenderas varmt att prova göra din egen majonäs :-) <3


Du kanske också gillar: Linstacos ,Linslasagne, Rödbetsbiffar

Ingredienser

1/2 baugette

50 g mjölkfritt smör (rumstempererat)
2 stora vitlöksklyftor
1/3 dl fryst persilja
1/3 krm salt

Äggfri majonäs:
0,5 dl sojadryck (havredryck eller liknande fungerar inte pga för låg proteinhalt)
0,5 tsk vitvinsvinäger
1,5 tsk dijonsenap
1,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 nypa chilipulver
Salt och peppar
Ev. Vitlökspulver

Gör så här

Ugn: 200 grader

Vitlöksbrödet
1. Skiva baugetten i sneda skivor, placera på en plåt
2. Blanda mjölkfritt smör, persilja och salt. Pressa sedan i vitlök, blanda ordentligt med en sked
3. Bre ut vitlökssmöret över baugetterna, gärna ett tjockt lager vitlökssmör
4. Gratinera i mitten av ugnen i 5 - 10 minuter, till bröden fått en fin gyllenbrun färg på hörnen
5. Låt svalna lite innan servering :-)


Majonäsen
Alla ingredienser till den äggfria majonäsen bör vara rumstempererade vid start

1. Häll i 1/2 dl rapsolja, dijonsenap, vitvinsvinäger och sojadryck i en bunke
2. Mixa med en stavmixer och ringla ner resten av rapsolja långsamt, samtidigt som du mixar.
3. När konsistensen är lagomt tjock, pressa ner 1 vitlöksklyfta, salta och peppra.
4. Servera till vitlöksbrödet :-)

Gillar

Kommentarer